Beroepskosten aftrekken van je belastingen: hoe gaat dat precies in zijn werk?
Heb je een eenmanszaak? Geef dan je inkomsten en kosten in via het zogenaamde deel 2 van je belastingaangifte. Je kan dat in principe zelf doen, door een berekening te maken van je omzet en de kosten die je gemaakt hebt.
De fiscus kan dan je boekhouding opvragen. Zij controleren hoe je de totale kost berekend hebt, en gaan na of al de kosten aanvaardbaar zijn. Daarom is het belangrijk dat je alle bewijzen (zoals facturen, ticketjes en btw-bonnen) nauwkeurig bewaart.
Maar laat ons een kat een kat noemen: dit soort van administratie is specialistenwerk. Door te werken met een boekhouder kleur je keurig binnen de lijntjes. Omdat deze expert de regelgeving rond onkosten kent als zijn broekzak, bespaar je gegarandeerd stevig op je belastingen. Bovendien kan je de prijs van je boekhouder drukken door alle bewijzen geordend bij te houden, soort per soort. En vergeet niet: ook de kosten van je boekhouder zijn integraal aftrekbaar!
Tip!
Ben je vrijgesteld van btw als “kleine onderneming”? Geef dan je beroepskosten aan inclusief btw. Je betaalde immers de volle pot, zonder de btw te recupereren via de btw-aangifte. Maar ook dit is specialistenwerk, dat je beter overlaat aan je boekhouder.