De voorwaarden om zelfstandige te worden
- Je bent ouder dan 18 jaar. Pas op die leeftijd mag je een ondernemingsnummer aanvragen en kan je je zelfstandige activiteit starten.
- Je bezit je burgerrechten. Heeft de rechter je ooit ontzet uit deze rechten, bijvoorbeeld na een veroordeling, dan moet je een ander plan bedenken.
- Je bent bekwaam. Met andere woorden: je bent niet wettelijk of gerechtelijk onbekwaam verklaard. Evenmin word je op de vingers gekeken door een voorlopig bewindvoerder.
- Je hebt de nodige vergunningen. Hier kom je te weten welke papiertjes jij moet voorleggen om je zaak te kunnen starten . Om een voorbeeld te geven: als slager heb je de vergunning “beenhouwer” nodig.
- Je beroep is niet onverenigbaar met een andere commerciële activiteit. Zo kan je het werk als gerechtsdeurwaarder, advocaat, notaris, beoefenaar van een eredienst, politieagent, gerechtelijk functionaris of staatsambtenaar niet combineren met een andere commerciële activiteit als zelfstandige. Meer weten? Je werkgever of beroepsfederatie kan jou vertellen hoe de vork voor jou aan de steel zit.
Vestig je je in Wallonië? Dan komen er nog wat regeltjes bij.
In Wallonië moet je namelijk over de basiskennis bedrijfsbeheer beschikken. Voor sommige sectoren komt daar de vereiste van beroepskennis bovenop.
Ben je niet afkomstig uit België?
Dan komt het erop aan om – naast de gewone verplichtingen voor iedere ondernemer – je kennis te bewijzen als je je vestigt in Wallonië. Dat kan door je diploma gelijkwaardig te laten verklaren. Hou er wel rekening mee dat dit een poos in beslag kan nemen.
Vervolgens dien je een beroepskaart aan te vragen als je geen burger bent van de Europese Economische Ruimte (EER). Die heb je nodig om in België aan de slag te kunnen als zelfstandige.