3. Hoe staat het met de belastingen?
Starten als meewerkende partner heeft behoorlijk wat impact op jullie belastingen. Je mag bijvoorbeeld een deel van het inkomen van je partner invullen aan jouw kant van de belastingbrief. Zo verdeel je het inkomen onder elkaar, wat fiscaal voordeliger is.
In die belastingbrief kan je partner een deel van het bedrijfsinkomen aan jou toewijzen, in het vakje “bezoldiging van de meewerkende echtgenoot”. Dit levert eveneens een fiscaal voordeel op. Hou er rekening mee dat deze bezoldiging moet overeenstemmen met wat je echt presteert. De fiscus aanvaardt standaard een bezoldiging tot 30% van het bedrijfsinkomen.
Kan je aantonen dat je als meewerkende echtgenoot zorgt voor méér dan 30% van het bedrijfsinkomen? Dan kan je een grotere bezoldiging voorzien.
Je fiscale situatie hangt ook af van het statuut waaronder je bent aangesloten:
- het maxistatuut is de regel. De fiscus beschouwt je bezoldiging dan als je eigen beroepsinkomen, waarvan je – heel interessant – je eigen beroepskosten mag aftrekken.
- ben je uitzonderlijk aangesloten in het ministatuut? Dan kan er fiscaal een “toekenning” gebeuren, die de fiscus echter niet als een eigen beroepsinkomen ziet. De boekhouder weet jou vast te vertellen hoe je dan fiscaal het onderste uit de kan haalt.