De criteria van een schijnzelfstandige
Maak je geen zorgen: je bent geen schijnzelfstandige omdat je in een bedrijf werkt tijdens de kantooruren. Neem even de proef op de som, en kruis hieronder de antwoorden aan die het beste passen bij jouw situatie.
Criterium 1: de wil om als zelfstandige te werken
Het gaat hier om het statuut dat jij en je opdrachtgever kiezen in de overeenkomst. De sociale inspectie gaat ervan uit dat jullie het verschil kennen tussen een werknemer en een zelfstandige, en dat jullie bijgevolg de juiste benaming kiezen voor jullie samenwerking.
A. Je hebt een contract waarin duidelijk staat dat je een zelfstandige samenwerking aangaat.
B. Je hebt geen schriftelijke overeenkomst maar maakte enkel mondelinge afspraken over de voorwaarden van de samenwerking.
Criterium 2: de vrijheid van je werk
Hoe vrij ben je om je werk te organiseren? Je opdrachtgever kan wel richtlijnen geven, maar hij mag jou niet bevelen om je opdracht op een welbepaalde manier uit te voeren.
A. Je kan zelf beslissen hoe jij je werk indeelt en een opdracht afhandelt.
B. Je opdrachtgever beslist over je planning en organisatie.
Criterium 3: de vrijheid van je werktijd
Kan je zelf je werktijd indelen? Je werkt voor eigen rekening, en moet dus zelf kunnen beslissen welke klus je wanneer uitvoert.
A. Je werkt wanneer je wil.
B. Je volgt de werkuren van het bedrijf.
Criterium 4: hiërarchische controle
Je opdrachtgever kan uiteraard bepaalde eisen stellen aan zijn werknemers. Maar hij kan die niet zomaar opleggen aan jou, een zelfstandige medewerker.
A. Je overlegt nu en dan over de opdracht.
B. Er is sprake van regelmatige en uitgebreide rapportering en controle. Zo dien je ook je afwezigheid te rechtvaardigen of vakantie te laten goedkeuren.