Je beroepskaart aanvragen

Om een eigen zaak te beginnen in België moet je geen Belg zijn. Je hebt mogelijk wel een beroepskaart nodig. Xerius vertelt jou aan welke deuren je daarvoor moet aanbellen.

elkekestens_93_nl.jpg

Wat is de beroepskaart?

De beroepskaart geeft jou als niet-Belg de toelating om, ergens op de 30.528 km2 van het Belgische grondgebied, een zelfstandige activiteit te starten. Vergelijk het met een arbeidskaart, maar dan voor zelfstandigen in plaats van voor werknemers.

Je krijgt deze vergunning na een grondige doorlichting van je aanvraag.

Wie ontsnapt aan de verplichting?

Niet alle buitenlanders moeten een beroepskaart aanvragen. De volgende personen ontsnappen aan de verplichting, ook al bezitten ze niet de Belgische nationaliteit: burgers van de EU, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.

Deze mensen mogen immers wel onbeperkt in België verblijven. Ook hun familieleden die wonen op hetzelfde Belgische adres hebben meestal geen beroepskaart nodig.

Hoeveel kost een beroepskaart?

We schreven het al: je krijgt de beroepskaart pas na een grondig onderzoek. Daarvoor vraagt de bevoegde overheidsdienst 140 euro, ongeacht hun beslissing.

Daarnaast betaal je ook 90 euro aan rechten per jaar dat je beroepskaart geldig is.

Waar je aanvraag beroepskaart indienen?

Waar je je dossier bezorgt, hangt af van de plek waar je je vestigt.

  • Ligt je vestigingsadres in Vlaanderen dan vraag je je beroepskaart zelf digitaal aan via de Vlaamse overheid
  • Ligt je vestigingsadres in Brussel of Wallonië? Bezorg dan je dossier met een ingevuld aanvraagformulier aan Xerius. Wij sturen het door naar de bevoegde overheidsdienst, waar jouw aanvraag wordt beoordeeld.

Ben je nog niet ingeschreven op een officieel adres in België? Dien je aanvraag dan niet in bij Xerius, maar bij de Belgische diplomatieke of consulaire post in het land waar je een geldig verblijf hebt.

Vestig je je in Brussel of Wallonië?
Dien je aanvraag voor een beroepskaart in bij Xerius

Wij sturen je dossier aangetekend naar de bevoegde overheidsdienst. Hebben zij meer informatie nodig, dan krijg je dat van hen te horen. Zorg er daarom voor dat jouw informatie meteen zo volledig mogelijk is. Want met elke extra vraag laat het antwoord langer op zich wachten. En dat kan gerust enkele maanden aanslepen.

212,6 euro

inclusief btw

  • De overheid rekent 140 euro voor de aanvraag.
  • Krijg je graag hulp bij je aanvraag? Dan rekent Xerius 72,6 euro extra (inclusief 21% btw) voor:
    • advies bij het invullen van je aanvraagformulier;
    • toevoegen van de documenten die Xerius zelf kan afleveren, zoals een uittreksel uit de KBO.

Hou ook rekening met de rechten: 90 euro per jaar dat je beroepskaart geldig is.


De bevoegde overheidsdienst brengt jou persoonlijk op de hoogte over hun beslissing. De beroepskaart – of de weigeringsbrief – komt bij Xerius aan. Wij contacteren je om af te spreken hoe en wanneer we de beroepskaart afleveren.

Misschien vraag je je dit nog af?

Kan ik mijn beroepskaart laten wijzigen?

Je beroepskaart vermeldt – naast je naam, uiteraard – ook de activiteit die je mag uitvoeren en de onderneming waarvoor je mag werken. Je mag niet buiten die lijntjes kleuren.

Wil je de activiteit wijzigen of voor andere ondernemingen werken? Dat kan enkel na een wijziging van je beroepskaart. Deze vraag je rechtstreeks aan bij de Vlaamse overheid.

Een voorbeeld maakt dit duidelijk. Stel: je hebt een beroepskaart voor de uitbating van een eenmanszaak. Je wil nu een vennootschap oprichten om dezelfde activiteiten uit te oefenen. Vraag dus een wijziging van je beroepskaart aan, omdat je onderneming wijzigt.

Een ander voorbeeld. Je hebt een beroepskaart als werkend vennoot in een vennootschap die een carwash uitbaat. Daarnaast wil je nu ook werken als zelfstandige in een andere vennootschap, die metselwerken uitvoert. Je activiteiten wijzigen, net als de onderneming waarin je ze uitvoert. Je moet dus je beroepskaart laten wijzigen via de Vlaamse overheid.

Wil je je woonadres, vestigingsadres of maatschappelijk adres wijzigen? Deze administratieve wijziging kan je wel via Xerius aanvragen. Deze wijziging kost 140 euro (wettelijk tarief).

Wanneer moet ik mijn beroepskaart laten hernieuwen?

Je beroepskaart heeft een beperkte geldigheidsduur. Hou de vervaldatum daarom goed in het oog. Drie maanden ervoor moet je de vernieuwing aanvragen.

Help, mijn beroepskaart is verloren of gestolen. Wat nu?

Vraag dan een vervanging aan via Xerius. Daarvoor betaal je een eenmalige kost van 140 euro.

Welke overheidsdienst hakt de knoop door over mijn beroepskaart?

In Vlaanderen
Departement Werk en Sociale Economie, dienst beroepskaarten

In Wallonië
Direction générale de l’Economie, de l’Emploi et de la Recherche, département de l’Emploi et de la Formation professionnelle

In Brussel
Brussel Economie en Werkgelegenheid, Directie Werkgelegenheidsbeleid en Meerwaardeneconomie/Direction de la Politique et de l’Emploi et de l’Economie plurielle