Muziek in je onthaalruimte? Regel een licentie Unisono

Speel je muziek af in de wachtruimte of aan het onthaal van je zaak? Dan heb je een Unisono-licentie nodig. Unisono is de naam voor de vergunning die Sabam en de billijke vergoeding onder één dak brengt.

cathy-bourgeois_nl.jpg

Wat is Unisono?

Unisono is het uniek platform dat Sabam, PlayRight en SIMIM – de belangenverenigingen voor scheppende en uitvoerende kunstenaars - samen oprichtten.

Sinds 1 januari 2020 regel je via één licentie van Unisono het gebruik van muziek in het openbaar, waaronder ook de werkvloer. Via een jaarlijkse bijdrage krijg je toestemming om jouw volledige repertoire te spelen, van Adele tot Ziggy Stardust. En Unisono zorgt ervoor dat alle uitvoerende kunstenaars, auteurs en producenten krijgen waar ze recht op hebben.

Wanneer heb je een vergunning van Unisono nodig?

Van winkels over cafés tot dokters die muziek spelen in hun wachtzaal, allemaal hebben ze een licentie van Unisono nodig.

Je hebt de vergunning nodig wanneer je muziek in het openbaar speelt die auteursrechtelijk beschermd is. En dat is het geval bij alle hedendaagse muziek. Aangezien auteursrecht pas 70 jaar na het overlijden van de artiest vervalt, ontsnappen enkel de werken van heren als Bach of Mozart aan auteursrechten.

Er zijn talrijke situaties waarbij een vergunning van Unisono nodig is. Xerius kan je enkel helpen wanneer je een vergunning nodig hebt voor het afspelen van muziek in je wacht- of onthaalruimte. Laat jij ook muziek weerklinken in je praktijk of winkel? Of organiseer je bijvoorbeeld een eenmalig evenement? Dan dien je hiervoor zelf een aanvraag in bij Unisono. Activeerde je je online Unisonoprofiel via Xerius? Dan kan je daarvoor meteen aan de slag. Bovendien kan je via je profiel eenvoudig al je vragen stellen aan Unisono. 

Vrije beroepers en Unisono

Als beoefenaar van een vrij beroep beschik je naast je wachtruimte vaak over een praktijkruimte. Bijna altijd volstaat het om enkel voor je wacht- of onthaalruimte een licentie aan te vragen.

Enkel wanneer je praktijkruimte vrij bereikbaar is voor je klanten, moet je hiervoor een aparte licentie aanvragen. 

Een voorbeeld verduidelijkt. Stel, je bent kinesist. In je praktijk beschik je over een aparte revalidatieruimte. In deze ruimte kunnen patiënten die thuis niet over het nodige materieel beschikken, vrij komen oefenen. Jij hoeft daar als kinesist niet noodzakelijk bij aanwezig te zijn. Speel je in deze ruimte muziek af? Dan heb je daarvoor een licentie Unisono nodig.
Hebben jouw klanten geen vrije toegang tot de praktijkruimte, zoals dat bij dokters meestal het geval is, dan heb je geen aparte licentie nodig.

Wat met muziek op de werkplaats?

Voor muziekgebruik in ruimten die uitsluitend voor personeel toegankelijk zijn, heb je ook een licentie nodig. Eén uitzondering: wanneer je als vrij beroeper minder dan 9 voltijdse werknemers (of voltijdse equivalenten) in dienst hebt, ben je vrijgesteld van deze extra licentie. 
 

Welke informatie geef je door?

Xerius kan voor jou de unisono-licentie aanvragen voor het afspelen van muziek in je onthaalruimte of wachtzaal. Tip: neem je meetlat er alvast even bij.
 

Volgende gegevens hebben we nodig om je vergunning aan te vragen:

  1. je ondernemingsnummer;
  2. de oppervlakte van je wachtzaal of onthaalruimte.

Zo brengt Xerius Ondernemingsloket je licentie bij Unisono in orde

Xerius zorgt voor:

  • de opmaak van de juiste licentie-aanvraag;
  • de activatie van je online profiel. Zo kan je eenvoudig je (facturatie)gegevens raadplegen en je licentie beheren.
     

72,6 euro inclusief btw


Nadat je aanvraag in orde is, krijg je een bevestigingsmail. Aansluitend ontvang je van Unisono een activatiemail om je online profiel te activeren.

Eens je licentieaanvraag verwerkt is, stuurt Unisono je je licentie toe en ontvang je jaarlijks een factuur voor je bijdrage. Let wel: voor elke ruimte waar muziek hoorbaar is, heb je een aparte licentie nodig. Is er ook in een andere ruimte dan jouw wachtzaal muziek te horen? Geef dit dan rechtstreeks aan bij Unisono.

Dit vraag je je misschien nog af

Is Spotify toegestaan als muziekbron in mijn zaak?

Neen. Spotify is enkel toegestaan voor privégebruik. Dit staat zo in de algemene voorwaarden van Spotify. Opgelet dus met het gebruik van deze streamingdienst. Er zal een boete volgen wanneer je er toch voor opteert om deze streamingdienst te gebruiken. Ook Deezer, Youtube en Apple Music zijn niet toegestaan. 

Welke streamingdiensten zijn toegestaan als muziekbron in mijn zaak?

Hier vind je een lijst met streamingdiensten die zijn toegestaan voor openbaar gebruik. Dit zijn allemaal platformen waarmee Unisono een overeenkomst heeft.