Wat zijn de verschillen tussen hoofdberoep en bijberoep?

Zet jij de spannende stap als zelfstandige? Dan doe je dat in hoofdberoep of in bijberoep. Hier kom je te weten in welke categorie jij past en waar het onderscheid precies zit. Want het maakt echt wel een verschil – ook financieel.

mohamedalibali_nl.jpg

Hoofdberoep of bijberoep hangt af van je situatie

Je kan niet zomaar kiezen of je zelfstandige wordt in hoofdberoep of in bijberoep. De categorie waarin je terechtkomt hangt immers af van de situatie waarin je je bevindt.

Wat betekent precies “halftijdse” job?

Halftijds is minstens de helft van een voltijds uurrooster. Is voltijds volgens jouw arbeidsovereenkomst 38 uur, dan moet je minstens 19 uur werken om een halftijdse job te hebben.  

  • Als loontrekkende of ambtenaar werk je minstens 235 uur per kwartaal, en dat met een contract van minstens een halftijdse tewerkstelling. Dat arbeidscontract moet er liggen aan het begin en het einde van elk kwartaal.
  • Ben je contractueel lesgever? Dan gelden eveneens 235 uur per kwartaal. Daarbij wordt rekening gehouden met je uitgestelde bezoldiging tijdens de zomervakantie en vakantiedagen. Ben je even werkloos? Vraag dan zeker je werkloosheidsuitkering aan, want de periodes waarin je werkloosheidsuitkeringen kreeg tellen mee voor de 235 uur.
  • Ben je vastbenoemde lesgever? Dan geldt het criterium van 6/10de van een volledig uurrooster. Je dient minstens 282 uur te presteren per kwartaal.

In al deze gevallen worden de uren per kwartaal berekend op basis van een 38-uren week. Werk je niet in een 38-uren week? Dan berekent de overheid de nodige gepresteerde uren per kwartaal evenredig.


Belangrijk: start je een kwartaal in hoofdberoep? Dan betaal je voor dat volledige kwartaal sociale bijdragen als zelfstandige in hoofdberoep, zelfs al ben je maar één dag in hoofdberoep aangesloten.

Starten als zelfstandige: een antwoord op al je vragen

Als startend zelfstandige zit je vast met een aantal vragen. Dat is heel normaal. Om je een zoektocht naar antwoorden te besparen, verzamelden we de meest gestelde vragen op één pagina. Samen vegen we zo je laatste vraagtekens weg.

De grootste verschillen

 

Hoofdberoep

Bijberoep

De grootste verschillen

Zorg je zelf voor.
Je sociale bijdragen verzekeren jou van pensioen, groeipakket, tussenkomst bij medische kosten en alle andere rechten die je geniet.
Je geniet sociale bescherming via je hoofdberoep als loontrekkende of ambtenaar. Je betaalt dan sociale bijdragen als zelfstandige in bijberoep uit solidariteit. Met andere woorden: je ondersteunt collega’s die het moeilijk hebben, bijvoorbeeld door ziekte, ongeval of invaliditeit.

Berekening sociale bijdragen verschilt niet (20,5% op je netto belastbaar inkomen). De minimumbijdrage wel.

Als zelfstandige in hoofdberoep bouw je zelf je sociale bescherming op. Daarom betaal je altijd minstens de minimumbijdrage van 898,30 euro per kwartaal, ongeacht je inkomen.

Ligt je inkomen als zelfstandige in bijberoep onder 1.881,76 euro? Dan betaal je geen sociale bijdragen. Gaat je inkomen over die grens? Dan betaal je minstens de minimumbijdrage van 99,38 euro kwartaal.

Extra bescherming

Als zelfstandige in hoofdberoep kan je jouw sociale bescherming verder versterken. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullend pensioenkapitaal of een vervangingsinkomen bij arbeidsongeschiktheid. Zo sla je drie vliegen in één klap: je bent beter beschermd, je sociale bijdragen verlagen en je betaalt minder belastingen.

Als zelfstandige in bijberoep kan je geen aanvullend pensioen opbouwen via een VAPZ. Tenzij je inkomen na 3 jaar hoger is dan 17.008,88 euro. Dan betaal je evenveel sociale bijdrage als een zelfstandige in hoofdberoep, bouw je extra sociale rechten op en kan je je wel extra beschermen.

Zijn er ook gelijkenissen?

Ja hoor: de opstart is identiek. Start je je eigen zaak? Dan heb je een ondernemings- en btw-nummer nodig én je sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds. Een knoop moet je wel altijd doorhakken. Start je een eenmanszaak of een vennootschap?

Past een vennootschap beter bij jouw plannen? Dan moet je deze eerst oprichten vooraleer wij je kunnen verderhelpen. Ontdek alle info die je nodig hebt.

Een goede voorbereiding is de beste start

Om jou goed voor te bereiden stelden we startersgidsen samen. Niet één, maar twee. Zodat we voldoende ruimte hebben om een antwoord te geven op al je vragen. Zo lees je niet alles wat je moet weten voor je start, je krijgt ook alle info over de formaliteiten om effectief van start te gaan.

Wat je nog kan interesseren

Chloé, vakvrouw

Zo start je in bijberoep.

Lees meer
Hassan Ayed boekhouder over starten in bijberoep

Zo start je in hoofdberoep.

Lees meer
Bruto netto hoeveel ga je verdienen Anna-Lombardi

Hoeveel ga je verdienen?

Lees meer