Je eetwarenvergunning verteert vlot via Xerius

Je kan geen voedingszaak starten zonder het nodige papierwerk door te slikken. Hier lees je welke eetwarenvergunning jij precies moet aanvragen, en hoe je dat aanpakt.

elkekestens_93_nl.jpg

Wanneer heb je een eetwarenvergunning nodig?

De vuistregel is eenvoudig: alleen om voeding op te eten is geen vergunning vereist. Zodra je op een andere manier met voedingsmiddelen aan de slag gaat, heb je deze erkenning nodig. Het maakt niet uit of je de voeding nu fabriceert, invoert, verhandelt, verpakt, opslaat of transporteert.


Hier vind je de volledige lijst van activiteiten waarvoor een eetwarenvergunning nodig is. Kijk wel uit voor een indigestie bij het lezen.

Welke vergunning past bij jou?

Die knoop hakt het FAVV voor jou door, afhankelijk van jouw activiteiten. Er bestaan drie vormen, die elk een andere controle en procedure met zich meebrengen.

Open je meerdere vestigingen? Vraag dan een eetwarenvergunning aan voor elk van je vestigingen apart. Zo vermijd je waarschuwingen, processen-verbaal en zelfs boetes.

De eenvoudigste vergunning: de registratie

Deze vergunning volstaat wanneer je voorverpakte levensmiddelen verkoopt die minstens drie maanden houdbaar zijn en niet koel bewaard moeten worden.

Het FAVV doet dan gratis een administratief onderzoek. Je krijgt binnen de dertig dagen een schriftelijke bevestiging. Nadat je de bevestiging ontvangt, mag je van start gaan.

Een trapje hoger: de toelating

Deze vergunning heb je nodig wanneer je niet-voorverpakte producten verkoopt aan klanten. Een restaurant, bijvoorbeeld.

De procedure verloopt als volgt:

  • Na je aanvraag doet het FAVV een administratief onderzoek. De inspecteurs kunnen onaangekondigd op controle komen.
  • Het FAVV rondt haar onderzoek af binnen een periode van dertig dagen en neemt dan een beslissing.
  • Bij groen licht ontvang je een officieel blauw document. Dat hang je uit in je zaak zodat het van buitenaf zichtbaar is, en je mag van start gaan.

Het hoogste niveau: de erkenning

Start je een industrieel voedingsbedrijf – zoals een vleesfabriek – dan heb je een erkenning nodig. Je begrijpt dat deze procedure nog een stukje strenger verloopt. Kijk maar:

  • Het FAVV komt onaangekondigd langs. De inspecteurs onderzoeken of je uitrusting en infrastructuur wettelijk in orde zijn. Pas na deze controle mag je van start gaan.
  • Je krijgt een voorlopige vergunning, die 3 tot 6 maanden geldig is. In die periode volgt een tweede onaangekondigde inspectie.
  • Slaag je ook voor dit tweede bezoek, dan wordt je erkenning definitief. Je krijgt dan een officieel document met een erkenningsnummer. Dat hoef je niet uit te hangen.

Voorbeeld: Dennis start een food truck

Dennis wil in zijn food truck – een VW Typ2 T1, het beroemde Volkswagen busje – niet alleen hapjes verkopen, maar ook klaarmaken. Daarom moet hij zichzelf door de vergunningenjungle sturen. Meer precies heeft hij een toelating nodig.


Volgens het FAVV moet hij voorzien in:

  • stromend water om zijn handen te wassen;
  • een nette werkplek;
  • nauwgezette opvolging van de koude- en warmteketen van de voeding.

De inspecteurs komen deze punten controleren in de food truck van Dennis. Omdat hij de ingrediënten van zijn hapjes thuis voorbereidt, komen zij ook een kijkje nemen naar de hygiëne in zijn keuken.


Dennis voldoet met brio aan alle criteria. Hij krijgt dus zijn toelating, die hij moet uithangen aan het raam van zijn busje.

alban_sega-foto-rechthoekig-nl.png

Xerius helpt jou graag bij je aanvraag.

Wij dienen deze in bij het bevoegde kantoor van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Het FAVV voert dan een administratief onderzoek. Binnen de 30 dagen hakken zij de knoop door.


Krijg je de vergunning? Dan kan je van start gaan. De kans is groot dat controleurs van het FAVV bij jou binnen springen. Niet om te proeven, maar om te controleren of je aan alle voorwaarden voldoet.


In ruil voor je vergunning betaal je elk jaar een taks aan het FAVV. Het bedrag hangt af van de sector en de grootte van je zaak.

Is je zaak al opgestart?

Dan vragen wij meteen je vergunning aan.

72,6 euro

inclusief btw

Eetwarenvergunning aanvragen

Is je zaak nog niet opgestart?

Neem dan een stapje terug en start je zaak op. Maar geen nood. Ook daarvoor kan je bij Xerius terecht. Nog beter zelfs, wij zorgen daarvoor en vragen tegelijk je eetwarenvergunning aan.

Wil je een bijkomende vestiging openen?

Ook dat brengen wij in orde, samen met de aanvraag van je eetwarenvergunning.